Kawa z rana jak śmietana

Większość z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. Ten aromatyczny napój od wieków pobudza i rozjaśnia umysł o poranku. Jest on przygotowywany z dwóch gatunków ziaren kakaowca, pochodzących z Etiopii. Wiele słyszy się o szkodliwym wpływie kawy na organizm, między innymi o możliwości uzależnienia się od niej. Jednakże żadne przeprowadzone dotąd badania nie potwierdzają istnienia takiej opcji. Uzależnić możemy się jedynie od swoistego rytuału, który związany jest z przygotowaniem tego wybornego napoju. Kofeina posiada wiele leczniczych właściwości. Na przykład, filiżanka kawy codziennie przyczynia się do poprawy pamięci krótkotrwałej oraz podwyższenia poziomu inteligencji. Może również zbawiennie wpłynąć na wykonujących intensywną pracę umysłową, ponieważ dotlenia organizm i zwiększa zdolność do koncentracji. Co więcej, zostało udowodnione, że kofeina zmniejsza ryzyko zachorowalności na takie choroby, jak między innymi, cukrzyca, choroba Parkinsona oraz choroby serca. Jest też zalecana osobom, które walczą z nadwagą, ponieważ przyśpiesza metabolizm, usprawnia działanie układu trawiennego oraz poprawia perystaltykę jelit. Istnieje mnóstwo rodzajów kawy, o różnej intensywności smaku czy zawartości kofeiny. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Niektóre najlepiej pasują do śniadania, inne doskonale komponują się z popołudniowym deserem. Chwila w ciągu dnia, którą poświęcamy na wypicie kawy pozwala nam się zrelaksować, zabrać myśli i nabrać sił do dalszej pracy.